BuitenGewoonErna

Yoga & MindWalk

Over mij


Mijn naam is Erna Damhof en ik woon al ruim 20 jaar in Slochteren vlakbij het prachtige stukje natuur van de Baggerputten. Hier ben ik dan ook zeker een aantal keer per week te vinden; hardlopend, wandelend en zelfs met buiten-yoga. Bezig zijn in en genieten van de natuur is voor mij heel belangrijk om energie uit te halen en in balans te blijven.

In maart 2016 kreeg ik plotseling een ernstige vorm van tinnitus (oorsuizen). Mijn wereld stond op z'n kop, ik had altijd alles onder controle, werkte hard, was fit en gezond. Hoe kon mij dit zomaar gebeuren en hoe moest ik hiermee leren omgaan? In mijn hoofd was het continu een enorm lawaai, niet alleen van de tinnitus maar ook van alle negatieve gedachten die dit bij mij opriep. Negeren, gewoon doorgaan, nog harder mijn best doen ... al mijn huidige overlevingsstrategieën hielpen hierbij niet langer. Langzaam vond ik mijn weg weer terug. Vooral door veel te wandelen in de natuur leerde ik "ok te zijn in het ongemak". Elke keer als ik weer op pad was, merkte ik dat de verbinding en de kracht van de natuur helend werkte. Daarnaast ging ik op yogales,ik dacht dat liggen op zo'n matje vast de broodnodige ontspanning zou brengen die ik zocht. Dat pakte heel anders uit. Yogales bleek zoveel meer te zijn dan een beetje relaxen op ontspannende muziek. Wat ben ik mijzelf tegen gekomen op de yogamat! Yoga bleek hard werken te zijn maar dan wel met zachtheid en liefde voor je lijf. De eindontspanning, 5 minuten stilliggen in Savasana, bleken de moeilijkste minuten van de les te zijn; in mijn hoofd was ik alweer de agenda aan het doornemen voor morgen, een eindbeoordeling van mijn prestaties die les aan het maken, het boodschappenlijstje voor straks opstellen. Hoezo, hoofd leeg? Toch bleef ik komen, ik voelde dat er meer te halen was, dat er nog zoveel meer te leren was, niet alleen over yoga maar vooral over mijzelf.


Yoga heeft mij verbinding leren maken tussen hoofd en lijf, tussen denken en voelen. Hierdoor is er meer ruimte ontstaan in mijn hoofd en in mijn leven. Ruimte om meer te luisteren naar wat ik echt wil en wie ik echt ben. In 2018 startte ik met een teacher training, niet om perse yogadocent te gaan worden, maar vooral om meer verdieping voor mijzelf te krijgen. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer ik ook besefte dat er nog zoveel meer te leren is. Het meeste plezier had ik echter niet binnen op mijn matje maar als ik buiten, meestal na mijn rondje hardlopen, yoga ging doen in de natuur. Daar komt mijn liefde voor yoga, wandelen en de natuur helemaal bijeen.


Na afronding van mijn yoga-opleiding ben ik dan ook de opleiding voor MindWalk-trainer en wandel-& natuurcoaching gaan doen bij Jacqueline Smeets. Dit waren heel belangrijke stukjes in de puzzel die ik aan het leggen was; hiermee kon ik yoga en wandelen (beide zijn vormen van meditatie in beweging) nog mooier,fijneren vooral logischer combineren. Door het afronden van de geaccrediteerde coachopleiding bij IMC Mensontwikkeling ben ik ook bevoegd om professionele coachtrajecten voor werkgevers uit te voeren.

Graag wil ik anderen laten kennismaken met yoga, MindWalk of natuurcoaching. Ik gun iedereen een moment om heerlijk te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en meer tijd en aandacht aan zichzelf te besteden.


Yogalessen,MindWalk-wandelingen en bezinningstochten zijn bij mij altijd yin en yang. Er is tijd voor hard werken, ont-moeten, lekker ontspannen, geleide meditaties, bijzondere visualisaties, lol hebben en (na)genieten!


"In beweging kom je dichter bij jezelf".


Ik kom je graag tegen, op de yogamat of tijdens een heerlijke wandeling in de natuur!


Namasté,


Erna Damhof


Opleidingen en cursussen


2018 - 2019 - Yoga Teacher Training Hatha/Critical Alignment - Open Yoga Groningen (200 uurs)


augustus 2019 - MindWalk-traineropleiding - Jacqueline Smeets


oktober 2019 - Sequencing strategies and key actions - Sam Rice Open Yoga Groningen (50 uurs opleiding)


juli 2020 - Vinyasa Teacher Training - Arhanta Yoga (50 uurs opleiding)


september 2020 - Elemental Prana Vinyasa - Nele van Poucke - België (50 uurs opleiding)


2021 - Wandeltherapie & natuurcoaching - Jacqueline Smeets


Nog in uitvoering - Yin Yoga - Arhanta Yoga (online opleiding 50 uurs)


2022 - Opleiding Intuïtieve Coaching - IMC Mensontwikkeling (geaccrediteerd door Nederlandse Orde van BeroepsCoaches)


Overig


Naast mijn activiteiten voor yoga, MindWalk en natuurcoaching ben ik al meer dan 25 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Ik heb ruime ervaring als leerkracht, intern begeleider, schoolleider en projectleider professionalisering directies. Al ruim 10 jaar doe ik dit als zelfstandig adviseur en trainer. Daarnaast heb ik verschillende interim-opdrachten uitgevoerd als schoolleider en/of intern begeleider.

Neem gerust contact met mij op voor meer info, kennismaking of een proefles. 

Locatie Yoga:

Dorpshuis de Ruyten Froombosch


Locatie MindWalk, wandel- en natuurcoaching:

Baggerputten of Fraeylemabos in Slochteren

(of locatie in overleg)


Locatie bezinningstochten:

regio Midden-Groningen